Coraz więcej osób obecnie boryka się z różnego rodzaju nietolerancjami pokarmowymi. Brak przyswajania przez organizm pewnych składników wymaga ich eliminacji z codziennej diety. Wpływa to nie tylko na znacznie lepsze samopoczucie, ale przede wszystkim na zdrowie. Właśnie z tego względu jedną z najpopularniejszych opcji w ostatnim czasie jest catering bezglutenowych, który eliminuje nawet śladowe ilości takich zbóż jak pszenica, jęczmień, orkisz czy żyto.
Dieta gluten free – nie tylko moda, ale konieczność
Pod enigmatyczną często nazwą “gluten” kryje się nic innego jak białka naturalnie występujące w niektórych zbożach. Najliczniejszą grupę ziaren z zawartością glutenu stanowią przede wszystkim różne odmiany pszenicy. Podczas połączenia z wodą składnik ten zmienia swoją konsystencję, a ta przybiera formę lepkiej mazi, co ułatwia np. formowanie i pieczenie chleba czy bułek. Okazuje się natomiast, że gluten można znaleźć nie tylko w pieczywie – jak sądzi wiele osób. Jest on często dodawany do innej żywności np. wędlin.
W ostatnich latach bardzo modne stało się jedzenie bezglutenowe. Warto natomiast zauważyć, że faktyczne uczulenie na gluten bywa jedną z najniebezpieczniejszych alergii pokarmowych. Zależnie od organizmu u osoby, która zmaga się z takim problemem mogą występować zmiany skórne lub może ona mieć problemy z oddychaniem. W najgorszej postaci zjedzenie glutenu w dużej ilości może skończyć się nawet wstrząsem anafilaktycznym. Nie należy więc bagatelizować tej sprawy.
Oprócz wyżej opisanych przypadłości bardzo często występującym schorzeniem jest również celiakia. Jest to choroba autoimmunologiczna, która powoduje nadwrażliwość na gluten. W jej przypadku mogą pojawić się łagodniejsze, aczkolwiek uciążliwe objawy w postaci zaparć lub biegunek, wzdęć, dolegliwości bólowych brzucha czy wrażenia, że całe ciało jest spuchnięte.
Dieta bezglutenowa – jakie składniki należy wyeliminować z posiłków?
Poza oczywistymi składnikami, których nie przewiduje dieta pudełkowa bezglutenowa jak pszenica, kasza manna czy wyroby z mąk glutenowych, bardzo często konieczne jest wyeliminowanie z codziennego jadłospisu innego pożywienia. Mogą to być niektóre wędliny, wyroby rybne, czekolady i inne słodycze, chipsy, sos sojowy czy nawet produkty mleczne. Lista jest naprawdę długa. Co więcej, bardzo niepewne są także gotowe dania, które można kupić w sklepach, ponieważ mogą one zawierać śladowe ilości glutenu. Dlatego osoby z nietolerancją na ten składnik muszą zachować bardzo dużą ostrożność podczas standardowych zakupów.
Dieta gluten free – jak wyglądają zamienniki w posiłkach?
Obecnie nie ma większego problemu z zastąpieniem zbóż, w których występuje gluten innymi składnikami. Wśród najpopularniejszych produktów, które można spotkać w codziennym jadłospisie jest przede wszystkim:
- ryż,
- komosa ryżowa,
- kasza kukurydziana,
- kasza gryczana.
Co więcej, sporo piekarni oferuje pieczywo z bezglutenowych mieszanek. Te dostępne są również do standardowego zakupu, można więc samodzielnie wypiekać chleb czy bułki, które będą zdrowe i pozbawione niebezpiecznego składnika.
Dieta pudełkowa bezglutenowa – dlaczego warto się na nią zdecydować?
Catering bezglutenowy jest doskonałą opcją dla osób z alergiami pokarmowymi. Przede wszystkim jest on dla nich całkowicie bezpieczny, nie trzeba więc obawiać się żadnego dyskomfortu w zakresie samopoczucia czy zdrowia. Ponadto jest to bardzo wygodna opcja, która oszczędza czas i pieniądze. Jak to możliwe? Osoby, które mają świeżo zdiagnozowaną alergię pokarmową muszą zmienić zazwyczaj zupełnie swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe. Bywa to nie tylko trudne ze względu na pewne przyzwyczajenia, ale także uciążliwe podczas zakupów. Każdy produkt należy sprawdzić pod kątem obecności glutenu, a to zajmuje sporo czasu. Specjalne mieszanki bezglutenowe na chleb czy inne artykuły spożywcze typowo bezglutenowe bywają natomiast dość sporym wydatkiem. Właśnie dlatego często pudełkowa dieta gluten free bywa zdecydowanie lepszym wyborem – przynajmniej na początek.
Gotowy catering bezglutenowy nie wymaga zakupów czy przygotowywania posiłków. Otrzymujesz dania na cały dzień i nie musisz niczym dodatkowo się przejmować – wystarczy je podgrzać. To naprawdę spora oszczędność czasu.
Catering bezglutenowy – ile posiłków przewiduje i jaka jest jego kaloryczność?
Dieta bezglutenowa dostępna jest w wariantach, które przewidują 4 lub 5 posiłków – zależnie od potrzeb i przyzwyczajeń osoby, która się na nią decyduje. Kwestia kaloryczności jest natomiast znacznie bardziej indywidualna. Dla tych osób, które oprócz zyskania dobrego samopoczucia chcą zrzucić nieco kilogramów właściwe będą mniej obfite posiłki przewidujące 1200, 1500 czy 1800 kalorii. Standardowe opcje, które wybiera sporo klientów to warianty 2000, 2200 lub 2500 kalorii. Istnieją natomiast także opcje wyższe – 2800, 3000, 3500 i 4000 kalorii.
Wybór konkretnej kaloryczności nie jest natomiast także przypadkowy. Przed wykupieniem cateringu bezglutenowego konieczne jest wypełnienie specjalnego wywiadu żywieniowego, który analizowany jest przez dietetyka. Zawarte w nim pytania pozwalają na dopasowanie właściwej opcji. Te dotyczą przede wszystkim wieku, wzrostu, aktualnej wagi oraz motywacji do podjęcia diety np. zrzucenie określonej liczby kilogramów. Bardzo ważna jest także aktywność i tryb życia.
Czy dieta pudełkowa bezglutenowa może wykluczać także inne produkty spożywcze?
Zdarza się, że osoby, które cierpią na alergie pokarmowe i mają problem z nietolerancją glutenu, są uczulone także na inne produkty spożywcze. Co w takim przypadku? Wystarczy uwzględnić je na etapie wspomnianego wcześniej wywiadu żywieniowego. Tam również można wskazać te produkty, za którymi się nie przepada. Wówczas można mieć pewność, że codzienne menu będzie smaczne.
Co ważne, dieta bezglutenowa występuje w standardowej wersji, gdzie pojawiają się posiłki mięsne oraz w wariancie wegetariańskim. Posiłki są różnorodne, dlatego ich jedzenie nie “nudzi się” po kilku dniach.
Catering bezglutenowy – jak wygląda dostawa posiłków?
Dania na cały dzień w ramach diety pudełkowej dostarczane są przez kuriera od poniedziałku do soboty w wyznaczonych godzinach. W zamówieniu diety można wskazać, do której godziny powinny być dostarczone posiłki tak, aby np. zjeść śniadanie w domu, a obiad zabrać ze sobą do pracy. Co z niedzielą? Jest to jedyny dzień, w którym nie pracują kurierzy. Nie oznacza to natomiast, że konieczne jest wówczas samodzielnie zatroszczenie się o posiłki. Pudełka z cateringiem na niedzielę dostarczane są bowiem w sobotę. Wystarczy przechować je w lodówce, aby następnego dnia nadawały się do spożycia.
Dieta gluten free – dodatkowe udogodnienia dla klientów
Zdarza się, że planujesz dwudniowy wyjazd lub jesteś cały dzień poza domem i nie masz jak odgrzać posiłków? Na każdą z tych sytuacji znajdzie się rozwiązanie. W pierwszym przypadku istnieje możliwość zamówienia cateringu na dwa dni. Konieczna jest informacja za pośrednictwem maila odpowiednio wcześniej – do konkretnej godziny. Jeżeli natomiast wiesz, że będziesz cały dzień w trasie i nie zdołasz podgrzać swoich posiłków – również wystarczy zgłosić taki fakt wcześniej. Wówczas otrzymasz dania, które nie wymagają wyższej temperatury, aby były smaczne.
Dieta pudełkowa bezglutenowa – jak długo można z niej korzystać?
Liczba dni, kiedy będzie się otrzymywać gotowy catering bezglutenowy zależy wyłącznie od indywidualnego zamówienia, które przewiduje minimum 1 dzień i może trwać nawet kilka miesięcy. Można samodzielnie zadecydować, jak długo będzie korzystać się z usługi, co jest bardzo wygodne. Warto natomiast pamiętać, że im dłuższe jest zamówienie, tym atrakcyjniejszą cenę można otrzymać. Rabaty przyznawane są już powyżej 15 dni. Na wyższe zniżki można liczyć po przekroczeniu progu 30 dni.
Dla niezdecydowanych osób dobrą propozycją jest także dzień testowy. Wówczas posiłki dostarczone są klientowi w korzystniejszej cenie za pakiet, a on sam może zdecydować, czy oferowane smaki są tymi, które będą towarzyszyły mu przez kolejne dni, tygodnie czy miesiące.