Catering eko pudełka Gdynia

Ochrona środowiska to temat coraz częściej poruszany – i nie bez przyczyny! Faktem już jest, że zanieczyszczenia produkowane przez człowieka wywołały ciężko odwracalne, a być może nawet nieodwracalne szkody w środowisku. Cierpią na tym rośliny, zwierzęta, a także my sami. Dlatego też, wychodząc naprzeciw problemowi zanieczyszczenia środowiska, zaczęliśmy stosować catering eko pudełka Gdynia.

Idea ochrony środowiska powstała w drugiej połowie XIX wieku. W Europie wyrosła ona na skutek dynamicznego procesu industrializacji i rozrastania się miast oraz coraz większego stopnia zanieczyszczenia powietrza i wody. Wiara w równowagę naturalną popycha coraz więcej osób do mówienia i działania w kierunku ograniczenia szkodliwej dla naszej planety aktywności ludzkiej.

Catering Healthy Day w trosce o ochronę środowiska

Firmy cateringowe będące żywieniem zbiorowym pozwalają zmniejszyć swoim klientom ilość produkowanych śmieci w gospodarstwach domowych do minimum. Catering podczas dostaw wykorzystuje opakowania zbiorcze, drewniane skrzynki itd. Catering Healthy Day przyczynia się w znacznym stopniu również do zmniejszenia zużycia prądu, wody, gazu tak niezbędnych do przygotowywania posiłków. Załóżmy, że każdy z klientów musiałby sam przygotować sobie dania – wyobraźmy sobie ilość zużywanego prądu i gazu przez każdą kuchenkę pojedynczej osoby, ilość zużywanej wody do przygotowania posiłków, zmywania. Catering Healthy Day przyczynia się także bezapelacyjnie do zmniejszenia zużywania paliwa przez naszych klientów. Brak konieczności robienia codziennie zakupów ma wpływ na zaoszczędzenie w ten sposób nie tylko czasu, ale i paliwa. Setki zamawiających osób każdego dnia catering Healthy Day przyczyniają się więc do ograniczenia zużywania prądu, gazu, wody, paliwa, jak i również tak drogocennego dla ludzi czasu. 

Mimo wielu pozytywnych eko aspektów posiadania cateringu Healthy Day, postanowiliśmy wyjść jeszcze bardziej naprzeciw walki z ochroną środowiska i pójść krok dalej.

Zdajemy sobie sprawę z tego, ile sztucznych opakowań i sztućców, które CO TYDZIEŃ opuszczają firmy cateringowe, a następnie wysyłane są do klientów, trafia na pobliskie wysypiska śmieci. Stąd też z nowym rokiem podjęliśmy decyzję o całkowitej rezygnacji ze sztućców jednorazowego użytku i zachęcaniu klientów do korzystania ze sztućców wielokrotnego użytku.

Zalety eko butelek filtrujących

Wycofaliśmy plastikowe butelki z wodą mineralną i zastąpiliśmy je eko butelkami filtrującymi. Każdy klient do zamówienia na okres przynajmniej jednego miesiąca otrzymuje zieloną, poręczną butelkę wielokrotnego użytku. Butelka wyposażona jest w wymienny filtr, usuwa smak i zapach chloru z wody kranowej. Zawarty w nim naturalny, aktywny węgiel otrzymuje się z łupin orzecha kokosowego. Produkt jest bezpieczny dla zdrowia, co potwierdzają systematycznie przeprowadzane badania i certyfikaty. Stosowanie filtrów jest ekonomiczne, gdyż jeden filtr potrafi zaoszczędzić 300 sztuk butelek plastikowych z wodą 0,5l. Dzięki takiemu rozwiązaniu klienci dbają o środowisko naturalne, ograniczając odpady jednorazowego użytku.

Wszystko o eko pudełkach

Healthy Day podjęło również decyzję o wprowadzeniu projektu EKO PUDEŁKA GDYNIA i wykorzystaniu przyjaznych środowisku, biodegradowalnych, kompostowalnych eko pudełek cateringowych. Eko pudełka gdynia są wykonane nie jak każdy plastik z ropy naftowej, a z organicznego roślinnego tworzywa, trzciny cukrowej oraz mąki kukurydzianej utwardzonych w specjalnych warunkach. Produkty z eko pudełka gdynia są bezpieczne dla ludzi z alergią na kukurydzę. Mączka kukurydziana (PLA) to materiał 100% biodegradowalny, wykonany z surowców roślinnych. Naczynia z PLA są tłuszczoodporne, nie nasiąkają wodą. Dodatkowo są estetyczne i bezpieczne w użyciu – nie tłuczą się i nie pękają. Sprawdzają się zarówno dla zimnych, jak i ciepłych potraw. Trzcina cukrowa to maksymalna dbałość o środowisko. Całkowicie biodegradowalne i funkcjonalne naczynia z tego materiału są sztywne, odporne na wilgoć i temperaturę, a także neutralne w smaku. Pulpa celulozowa jest również 100% biodegradowalna, sztywna i neutralna smakowo. Posiada liczne certyfikaty: OK compost, BRC Packaging, czy FSC. Alergen kukurydziany jest niszczony w czasie produkcji. 94% zawartego w nim węgla organicznego pochodzi z roślin. W działalnościach cateringowych pudełka na posiłki wykorzystywane są w dużych ilościach, a co za tym idzie – prowadzą do szybkiego gromadzenia się ton śmieci. Nasze eko pudełka Gdynia można wyrzucić do brązowych pojemników na śmieci BIO. Ich proces rozkładania zajmuje od 40 do 90 dni. W projekcie catering eko pudełka Gdynia opakowania są w pełni kompostowalne. 

Catering eko pudełka Gdynia to projekt, który zakłada stosowanie w pełni biodegradowalnych, kompostowalnych pudełek z bioplastiku. Innym rozwiązaniem bio są pudełka i sztućce celulozowe, wytwarzane w sposób zapewniający im niezbędną trwałość i niełamliwość. Kupując catering w Healthy Day, już teraz możesz otrzymać posiłki w ekologicznych naczyniach wytwarzanych z powyższych surowców.

Inne działania dla dobra środowiska

Skutki zatruwania plastikiem wpływają na: organizmy (śmierć przez zatrucie, zaplątanie lub uduszenie, degradacja siedlisk), zdrowie ludzi (narażenie na działanie substancji chemicznych wydobywających się z odpadów), gospodarkę oraz klimat. Im więcej rozwiązań, tym zdrowszy będziesz Ty i nasza planeta. 

Co tydzień w Healthy Day możesz pozostawić także papierowe EKO torby, w których dostarczamy posiłki. Torby są co tydzień zbierane od chętnych przez naszych kierowców i przekazywane na ponowny recykling. Mamy nadzieję, że zarówno projekt catering Eko pudełka Gdynia, jak i butelki filtrujące oraz możliwość oddawania toreb w dużej mierze przyczynią się do poprawienia jakości naszego środowiska naturalnego. 

Postawmy razem na ekologię. I na zdrową dietę. Możemy to połączyć! Tworzymy dla Ciebie i dla świata catering eko pudełka Gdynia. Smacznego