Problem z nabiałem? Mamy coś specjalnie dla Ciebie!

29-11-2021
Diety
Nabiał – mleko, sery, kefiry, jogurty – to wartościowe źródło białka i wapnia. Jednak nie wszyscy mogą sięgać po takie produkty, a są też tacy, którzy z różnych powodów chcą je ograniczyć w swojej diecie. Z pomocą przychodzi wtedy catering bez nabiału – taka dieta jest wartościowa, smaczna i dostarcza niezbędnych składników odżywczych. 

Nabiał – kto powinien go unikać?

Nabiał jest doceniany ze względu na swoją wartość odżywczą i na wysoką zawartość wapnia, białka, witamin i minerałów. Mimo tego niekiedy istnieją poważne przeciwwskazania medyczne, aby go spożywać. Dotyczy to zwłaszcza osób, które cierpią na:
  • alergię na białka mleka
Objawem takiej przypadłości są dolegliwości ze strony układu pokarmowego, czyli biegunki, wzdęcia, kolki, bóle brzucha. Osoba uczulona na te białka może także cierpieć na kaszel, senność, a na jej skórze może pojawić się wysypka. Alergia ta dotyczy uczulenia na jedną z 30 frakcji białka mleka krowiego. Ci, u których ją zdiagnozowano, wykazują zwykle nadwrażliwość na kazeinę i białko serwatkowe. Często okazuje się też, że nie mogą oni spożywać zarówno mleka krowiego, jak i koziego czy owczego. 
  • nietolerancję laktozy
Laktoza to cukier mleczny, który jest bez problemu trawiony przez większość populacji. Jednak u niektórych osób występuje niedobór laktazy. Jest to enzym, który umożliwia rozkładanie laktozy na glukozę i galaktozę. W zależności od nasilenia objawów tej nietolerancji należy ograniczyć lub całkowicie wykluczyć z jadłospisu mleko i produkty wytwarzane na jego bazie.

Problem z nabiałem – lista produktów zakazanych

Ci, którzy z jakiegokolwiek względu muszą unikać nabiału, powinni zrezygnować nie tylko z mleka, ale też z przetwór mlecznych oraz produktów, do których się je dodaje. Dlatego też w diecie takiej nie mogą się znajdować:
  • różne rodzaje mleka – krowie, owcze, kozie, w proszku, a nawet modyfikowane
  • wszystkie przetwory mleczne, czyli kefiry, jogurty, koktajle, maślanki
  • sery
  • śmietana (kwaśna, do kawy, bita), masło, margaryna, jeśli w jej składzie znajduje się serwatka
  • słodycze z dodatkiem mleka, masła lub śmietany, czyli ciastka, desery, wyroby cukiernicze, kremy
  • niektóre produkty zbożowe z nabiałem w składzie – np. chałki, bułki mleczne.
Stosowanie diety bez nabiału wymaga dużej czujności – i to zarówno podczas przygotowywania posiłków, jak i robienia zakupów. Zanim dany produkt trafi do koszyka lub na talerz, trzeba uważnie przeczytać znajdującą się na nim etykietę. Jeśli wynika z niej, że żywność zawiera kazeinę, kazeinian wapnia, kazeinian sodu, laktoalbuminy, laktoglobuliny, odtłuszczone mleko w proszku, białko serwatki, to nie jest ona przeznaczona do spożycia przez osoby będące na diecie bezbiałkowej.

Czym można zastąpić nabiał?

Mleko i jego przetwory są wartościowe, pełne witamin, ale też niezbędne do przygotowywania całego szeregu potraw oraz napojów. Trudno się bez nich obejść smażąc naleśniki, piekąc ciasta czy mając ochotę na białą kawę. Można zastąpić je produktami wegańskimi, czyli np. mlekiem sojowym, migdałowym, kokosowym i roślinnymi śmietanami, jogurtami i kefirami. Ponadto rezygnując z nabiału, trzeba uważać, aby nie ucierpiała na tym wartość odżywcza codziennego jadłospisu. Właśnie dlatego najlepiej zdać się na ekspertów i wybrać np. catering bez laktozy, czyli zestaw gotowych, zdrowych i odpowiednio zbilansowanych dań.  W mleku i przetworach mlecznych znajduje się dużo:
  • wapnia – dostarczysz go organizmowi również wtedy, jeśli włączysz do swojej diety mleko roślinne, nasiona roślin strączkowych, jarmuż oraz ryby z puszki, które będziesz zjadał wraz z ościami
  • magnez – jego źródłem mogą być też kasze (gryczana, jaglana), a także orzechy, migdały i pestki dyni
  • cynku – w twojej diecie może znajdować się pod postacią kasz, mięsa, płatków owsianych 
  • witamin z grupy B – ich bogatym źródłem jest mięso, mleko sojowe, ryby, jaja, zielone warzywa.
Ze względu na tak dużą liczbę „zamienników” nabiału dieta bez laktozy może być naprawdę ciekawa, różnorodna, smaczna, a przede wszystkim zdrowa – takie posiłki dostarczają organizmowi wszystkiego, co jest mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

Dieta bez nabiału – kiedy warto się na nią zdecydować?

Taka dieta jest niekiedy jedyną alternatywą – dotyczy to osób z alergiami i tych, którzy nie tolerują laktozy. Jednak menu wykluczające nabiał może także przypaść do gustu tym, którzy:
  • chcą ograniczyć mleko, przetwory mleczne i sery ze względu na problemy z cerą – nabiał – mimo że jest pełen składników odżywczych, zaostrza problemy skórne i niekiedy jest przyczyną pojawiania się trądziku
  • mają ochotę spróbować czegoś nowego – wegańskie zamienniki nabiału to odskocznia od rutyny żywieniowej.
Catering bez laktozy to sposób na to, aby zaoszczędzić sporo czasu na szukaniu produktów bez dodatku białek mleka, a przy tym jeść zdrowo i bardzo smacznie. Wartościowa dieta bez nabiału pomaga zadbać o organizm osobom z nietolerancją laktozy i alergią na mleko – okazuje się też, że dzięki dostępnym zamiennikom, nie wymaga rezygnowania z szeregu dań i przysmaków.  

© Healthy day. All right reserved.