Nasza wyjątkowa dieta dla mam! Poznaj na czym polega i co zawiera!

15-12-2021
Diety
Dieta stosowana przez kobietę w ciąży ma wpływ zarówno na jej organizm, samopoczucie, jak i na zdrowie dziecka. To samo dotyczy okresu karmienia piersią – to, co je mama, ma takie samo znaczenie dla niej jak dla noworodka. Zdając sobie sprawę ze szczególnych wymagań żywieniowych w tym szczególnym czasie, opracowaliśmy jadłospisy dopasowane do potrzeb przyszłych mam i kobiet karmiących swoje pociechy.

Zasady żywienia w ciąży

Nikt nie ma wątpliwości, że w czasie ciąży szczególne znaczenie ma zdrowe odżywianie. Jadłospis przyszłej mamy powinien być zbilansowany, stworzony ze świeżych, wysokiej jakości produktów, a przygotowywane posiłki muszą być pełne witamin, składników odżywczych oraz minerałów. Jednak oprócz tego liczy się także dopasowanie codziennego menu pod kątem etapu ciąży – z czasem zmieniają się potrzeby żywieniowe ciężarnej, która musi dostarczać organizmowi coraz więcej energii.  Dieta przyszłej mamy powinna bazować na:
  • węglowodanach złożonych – czyli na produktach pełnoziarnistych, ciemnym pieczywie, brązowym ryżu
  • białku, którego wartościowym źródłem jest wysokiej jakości, chude mięso i ryby
  • tłuszczach nienasyconych, w których znajduje się wysokie stężenie kwasów omega-3 i omega-6 – można je znaleźć w oleju rzepakowym, tłustych rybach, oliwie z oliwek.
Podczas ciąży wzrasta też zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Mimo że zaleca się ich suplementację w postaci specjalnych preparatów, należy dostarczać je organizmowi także wraz ze spożywanym jedzeniem. W posiłkach ciężarnej nie powinno zabraknąć przede wszystkim żelaza, jodu, kwasu foliowego, magnezu, wapnia i witamin – a zwłaszcza witaminy D3. W czasie ciąży warto też wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, czyli:
  • jeść częściej, ale mniej – ciężarnym zaleca się jedzenie 4-5 posiłków co 3-4 godziny
  • pić dużo wody – ok. 2,3 l dziennie – co pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu 
  • jeść pożywne, sycące śniadania
  • wybierać wysokiej jakości produkty, to znaczy warzywa i owoce z pochodzące z zaufanych upraw oraz mięso z ekologicznych hodowli.

Jakich produktów unikać w ciąży?

Lista tego, z czego należy zrezygnować w ciąży, jest niestety dosyć długa – na jej szczycie znajduje się alkohol, ale oprócz tego trzeba wykluczyć z diety wszystko to, co mogłoby zagrozić zdrowiu malucha lub samopoczuciu ciężarnej. Przyszła mama musi zwrócić uwagę, aby w jej posiłkach nie pojawiały się:
  • sery pleśniowe – sery te to bogate źródło białka, jednak ich jedzenie jest ryzykowne – może doprowadzić do zarażenia się bakterią Listeria Monocytogenes, która jest groźna dla płodu
  • surowe ryby, mięsa, owoce morza, szynki dojrzewające – zjedzenie tatara, sushi, a nawet krwistego steku grozi zatruciem pokarmowym. Produkty te, jeśli nie zostaną poddane obróbce termicznej, mogą być siedliskiem pasożytów toksoplazmozy czy bakterii Listeria
  • surowe jajka – odradza się ich jedzenie ze względu na możliwość zakażenia się pałeczkami salmonelli
  • ostre przyprawy – mimo że pikantne posiłki nie są zagrożeniem dla rozwijającego się płodu, to mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości u przyszłej mamy – np. wzdęcia, gazy lub zgagę.

Dieta dla karmiącej mamy – jak powinna zostać skomponowana?

Kobieta, która właśnie urodziła dziecko, ma szczególne potrzeby żywieniowe. Produkcja pokarmu to spory wysiłek dla organizmu, a sposobem na to, aby pozostał on w dobrej kondycji i by laktacja nie ustała, jest specjalna dieta dla mam karmiących. W okresie karmienia piersią należy:
  • jeść nieco więcej kalorii niż wynika to z zapotrzebowania energetycznego sprzed okresu ciąży – świeżo upieczona mama powinna spożywać o 500-700 kcal więcej
  • zadbać o urozmaicony jadłospis – dieta karmiącej kobiety powinna być różnorodna, bogata w witaminy, minerały i skomponowana na bazie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych i wysokiej jakości mięsa
  • pić dużo płynów, minimum 2,7 l w ciągu dnia. W tym przypadku pod pojęciem płynów kryje się nie tylko woda, ale też soki, herbaty, napary i wywary
  • zadbać o regularne jedzenie posiłków – sprzyja to szybszej utracie kilogramów i powrocie do wagi sprzed ciąży.

Dieta dla przyszłych mam i w okresie laktacji – catering dietetyczny

Przygotowywanie świeżych, pełnowartościowych i odpowiednio zbilansowych posiłków zawsze jest wyzwaniem. Może to być szczególnie trudne w czasie samej ciąży, ale także już po przyjściu malucha na świat, gdy większość czasu pochłania opieka nad noworodkiem.  Właśnie dlatego powstał nasz catering dla matek karmiących oraz dla kobiet, które spodziewają się dziecka. Przewidują one:
  • możliwość modyfikacji jadłospisu i jego kaloryczności zarówno w zależności od trymestru ciąży, jak i od przebiegu procesu laktacji
  • wykluczenie z menu produktów, których spożywanie, byłoby groźne dla dziecka
  • możliwość wyeliminowania z diety niektórych składników – na życzenie klientki. 
Dieta dla mam powstaje z wysokiej jakości produktów, a pudełka z posiłkami są poręczne i hermetycznie zamknięte, co umożliwia ich łatwy transport oraz podgrzewanie. Ponadto catering ten jest nie tylko zdrowy – gwarantuje one całe mnóstwo przyjemności z jedzenia!  

© Healthy day. All right reserved.