Nasza dieta gluten free w trosce o Twoje zdrowie i potrzeby
30-01-2022
Dieta bezglutenowa jest modna wśród gwiazd z pierwszych stron gazet, ale warto ją stosować przede wszystkim ze względu na jej wpływ na organizm. Nie wszystkim służy jedzenie produktów z białkiem roślinnym w składzie, a są też tacy, którzy ze względów zdrowotnych, muszą całkowicie z nich zrezygnować. Poznaj naszą dietę gluten free i przekonaj się, że jest ona dobrym wyborem także dla ciebie!
Gluten – co to takiego i w jakich produktach występuje?
Gluten to białka roślinne – gluteina i gliadyna – które są magazynowane w bielmie ziaren zbóż. Są one obecne m.in. w pszenicy, życie, jęczmieniu.Właściwością tych białek jest zapewnienie elastycznej, lepkiej konsystencji ciast. Gluten zapobiega też wysychaniu przygotowywanych wypieków. To, jakie właściwości ma to białko, można zaobserwować, łącząc mąkę (pszenną, żytnią) z wodą. Masa taka stanie się wilgotna, plastyczna i lekko klejącą. Gluten występuje także w zbożach hybrydowych, w owsie i w orkiszu. Oznacza to, że znajduje się w pieczywie, w ciastach i w różnego rodzaju wypiekach. Jednak ze względu na swoje właściwości jest wykorzystywany także do produkcji żywności przetworzonej. Można znaleźć go w gotowych sosach, zupach, a nawet w wędlinach. Dlatego chcąc wyeliminować białko roślinne ze swojej diety, nie wystarczy zrezygnować ze spożywania bułek czy chleba – należy uważnie czytać etykiety wszystkich artykułów wkładanych do sklepowego koszyka.
Kto powinien unikać glutenu?
Na liście tych, którzy powinni unikać glutenu, są osoby cierpiące na:
celiakię – jest to choroba autoimmunologiczna, która polega na nieprawidłowej reakcji organizmu na gluten. Jej objawy to nie tylko dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ale też np. problemy skórne – dlatego jest ona niekiedy trudna do zdiagnozowania. Gluten spożywany przez osoby z celiakią prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych
nieceliakalną nadwrażliwość na gluten
alergię na gluten – w przypadku takich osób spożycie białka roślinnego może skończyć się pokrzywką, katarem, skurczami oskrzeli, wymiotami, a nawet wstrząsem anafilaktycznym.
Istnieją także badania, których wyniki sugerują, że glutenu powinny unikać osoby cierpiące na chorobę Hashimoto oraz niektóre schorzenia neurologiczne np. autyzm. Mimo tego wykluczanie białka roślinnego na stałe lub tylko na określony czas może przynieść wiele korzyści także osobom bez problemów zdrowotnych.
Dieta pudełkowa bezglutenowa – kiedy się sprawdzi?
Przygotowywanie posiłków bez białka roślinnego może być nie lada wyzwaniem – zwłaszcza dla tych, którzy do tej pory nie ograniczali w swojej diecie zbóż. Mąka, kasze, pieczywo to popularne składniki wielu polskich dań. Mimo że na sklepowych półkach można znaleźć ich bezglutenowe odpowiedniki, to często ich smak pozostawia wiele do życzenia, a gotowania na ich bazie potraw należy się nauczyć.Nasz catering bezglutenowy to propozycja dla osób, które muszą zrezygnować z jedzenia białka roślinnego oraz dla osób chcących spróbować nowego, zdrowego jadłospisu. Taka dieta pudełkowa to sposób na to, aby:
mimo rezygnacji z pszenicy, mąki, pieczywa móc jeść naprawdę smacznie. Jest to możliwe, gdyż do przygotowywania posiłków są także wykorzystywane zboża – jednak tylko takie, które są naturalnie bezglutenowe. Należą do nich proso, amarantus, ryż, kukurydza, komosa ryżowa
mieć pewność, że w jedzonych potrawach nie ma nawet śladowych ilości glutenu
zaoszczędzić sporo czasu – stosując dietę bezglutenową, należy szczególnie uważnie przyglądać się etykietom produktów kupowanych w sklepie. Ponadto przygotowywanie pełnowartościowych dań bez dodatku zbóż, wymaga nauczenia się nowych przepisów – catering dietetyczny eliminuje te problemy
odkryć nowe smaki – bezglutenowe menu może być patentem na oderwanie się od rutyny żywieniowej. Jedzenie bez dodatku białek zbóż to zupełnie nowe przepisy i smaki.
Dieta pudełkowa gluten free – dlaczego warto?
Taki sposób żywienia może być korzystny dla zdrowia. Jest to możliwe, gdyż:
zboża naturalnie bezglutenowe są wartościowsze niż te zawierające białka roślinne. Znajduje się w nich więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy B i błonnika. Właśnie ze względu na obecność błonnika catering gluten free wspiera metabolizm, a zastosowanie tej diety może pomóc znormalizować wagę ciała
dieta bezglutenowa jest złożona z mniej kalorycznych produktów – białe pieczywo – bułki, bagietki, chleby, drożdżówki to prawdziwe bomby kaloryczne. Jeśli chodzi o ciasta, to za ich wysoką wartość energetyczna odpowiada także dodawany do nich cukier
ograniczenie lub wyeliminowanie glutenu oznacza mniej problemów ze wzdęciami, gazami i zaparciami – dotyczy to także osób zdrowych. Kukurydza, proso czy ryż będące zastępstwem zbóż glutenowych, mają łagodniejszy wpływ na układ trawienny.
Dieta pudełkowa bezglutenowa zaspokaja wszystkie potrzeby żywieniowe, jest odpowiednio zbilansowana i smaczna, a jej kaloryczność można dopasować do własnego zapotrzebowania energetycznego. Oprócz tego jej stosowanie może przynieść wiele korzyści dla zdrowia – niezależnie od tego, czy jest ona koniecznością, czy wyborem.
Korzystanie z witryny healthy-day.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies, które mogą być już zapisane w folderze przeglądarki na dysku użytkownika. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.