Współcześnie wiele osób cierpi na różne dolegliwości układu pokarmowego. Jedną z nich jest nietolerancja glutenu. Winna w tym przypadku jest określona grupa białek, która występuje w wielu produktach zbożowych oraz w żywności przetworzonej. Dowiedz się, dla kogo będzie najlepsza dieta bez glutenu oraz jakie produkty można na niej jeść.
Dieta pudełkowa bez glutenu, czyli jaka?
W ostatnich latach często się słyszy o modzie na produkty bezglutenowe. Warto jednak pamiętać, że nie jest to trend żywieniowy, a konieczność dla wielu ludzi. Osoby, które cierpią na celiakię, nietolerancję glutenu czy chorobę Dühringa muszą całkowicie wyeliminować produkty, które zawierają to białko. W diecie pudełkowej bez glutenu należy wyeliminować pszenicę, żyto i jęczmień. Oznacza to wykluczenie z jadłospisu takich produktów jak np.:
pieczywo pszenne i żytnie,
kasza manna,
mąka,
makarony,
słodycze,
przetwory zawierające niepożądaną pszenicę.
W diecie bezglutenowej należy zastosować odpowiedniki tych produktów spożywczych, które nie mają w swoim składzie wymienionych zbóż.
Dieta pudełkowa bez glutenu – kiedy ją warto zastosować?
Dieta bezglutenowa jest wskazana dla osób, które mają zdiagnozowaną celiakię, chorobę Dühringa, alergię na tę grupę białek czy nieceliakalną nietolerancję. Wśród objawów, które powinny skłonić do wykonania badań lekarskich dotyczących trawienia glutenu, można wskazać:
Przy częstym występowaniu wyżej wymienionych symptomów warto udać się do lekarza w celu zbadania zdolności trawienia białek zawartych w zbożach. Należy wiedzieć, że przy nietolerancji laktozy, również może się pojawić alergia na gluten. To także częsty objaw towarzyszący zapaleniu kłębuszkowym nerek czy zespołowi jelita drażliwego IBS.
Dieta gluten free – menu
Informacja o tak wielu wykluczeniach w tym jadłospisie może być przerażająca dla wielu osób. Co jeść w takim razie na diecie bezglutenowej? W takim menu znajdziesz:
komosę ryżową,
ryż,
kaszę kukurydzianą, jaglaną i gryczaną,
kukurydzę,
soczewicę,
tapiokę.
Warto wiedzieć, że przejście na dietę pudełkową bez glutenu nie oznacza całkowitej rezygnacji z pieczywa czy makaronów. W takim jadłospisie stosuje się zamienniki tych produktów, które nie zawierają pszenicy, żyta i jęczmienia. W ten sposób można nadal jeść ulubione potrawy, a przy tym nie zmagać się z objawami nietolerancji glutenu.
Dieta bez glutenu – efekty
Wykluczenie glutenu z jadłospisu dla osób cierpiących na nietolerancję tego białka jest koniecznością. Spożywanie produktów pszenicznych czy żytnich może spowodować nie tylko przykre objawy ze strony układu trawiennego, ale także w niektórych przypadkach groźny dla zdrowia i życia wstrząs anafilaktyczny. Stosowanie diety bez glutenu może nieść efekty, takie jak:
poprawę samopoczucia,
unormowanie procesów trawiennych,
prawidłowe odżywienie organizmu.
Dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu dieta pozbawiona produktów zawierających pszenicę, jęczmień i żyto to jedyny odpowiedni sposób żywienia.
Dlaczego przy nietolerancji glutenu warto wybrać catering dietetyczny?
Jadłospis całkowicie wykluczający produkty spożywcze zawierające gluten może być wyzwaniem dla wielu osób. Zwłaszcza że zakazane w takiej diecie zboża mogą znajdować się w żywności przetworzonej. Dlatego to niezwykle istotne, aby dokładnie analizować każdy produkt wprowadzany do jadłospisu. Z tego powodu wiele osób zmagających się z tą nietolerancją pokarmową wybiera korzystanie z usług firmy cateringowej. Takie działanie niesie za sobą następujące zalety:
Analizowanie składów spożywczych poszczególnych produktów może być kłopotliwe i czasochłonne. Na szczęście specjaliści żywienia z doświadczeniem przy układaniu diet bezglutenowych wiedzą, jakie posiłki są bezpieczne przy takiej nietolerancji. Dzięki temu nie musisz się martwić o ewentualne konsekwencje ze strony układu pokarmowego.
dobrze skomponowana dieta
W cateringu dietetycznym za skomponowanie jadłospisu jest odpowiedzialny zawodowy dietetyk. Dzięki czemu dieta bezglutenowa jest tak zbilansowana, aby dostarczać niezbędne składniki do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki temu można zapobiec niedoborom żywieniowym.
wygoda
Jedną z ogromnych zalet korzystania z diety pudełkowej jest komfort. Wystarczy wybrać odpowiedni jadłospis i jego wartość kaloryczną oraz podać dane dotyczące wieku, wagi i wzrostu. Profesjonalny dietetyk zajmie się ułożeniem menu, a kucharz wykona smaczne posiłki, które zostaną dostarczone pod wskazany w zamówieniu adres.
Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, zastanów się nad wyborem diety pudełkowej bez glutenu. W ten sposób możesz otrzymać posiłki, które będą pozbawione szkodliwych dla Ciebie substancji i zapewnią odpowiednie odżywienie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli jeszcze się zastanawiasz, to wypróbuj zamówienie testowe.
Korzystanie z witryny healthy-day.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies, które mogą być już zapisane w folderze przeglądarki na dysku użytkownika. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.