Dieta w ciąży – jak odpowiednio odżywiać się w ciąży?
14-03-2022
Podczas ciąży zmienia się Twoje ciało oraz jego potrzeby. Warto wtedy zadbać o odpowiedni wypoczynek i dostosowanie stylu życia. Należy wprowadzić nowe nawyki, również te żywieniowe. Dieta w ciąży ma istotny wpływ na zdrowie Twoje oraz nienarodzonego jeszcze dziecka. Dowiedz się, jakie posiłki warto jeść w tym okresie.
Odżywianie w ciąży – dlaczego jest ważne?
Trudno znaleźć osobę, która nie słyszała stwierdzenia – „w ciąży jedz za dwoje”. Jednak przejadanie się nie prowadzi do niczego dobrego. Lepiej zmodyfikować radę, na: w ciąży jedz dla dwojga. To nie podwojona ilość kalorii jest ważna, a bardziej składniki odżywcze, wprowadzane do organizmu. Wartość energetyczna spożywanych posiłków powinna być dostosowana do trymestru ciężarnej. Dieta w ciąży ma wpływ na zdrowie dziecka i przyszłej mamy. Warto wybierać najlepsze produkty spożywcze, które są bogate w:
kwas foliowy,
wapń,
magnez,
żelazo,
kwasy tłuszczowe omega-3,
witaminę E.
Dzięki temu Twój organizm nie tylko dostarczy cennych składników rozwijającemu się dziecku, ale również pozostanie silny.
Zdrowa dieta w ciąży – zasady
Jadłospis przyszłej mamy nie jest restrykcyjny, natomiast należy zastosować pewne zasady:
regularne posiłki
Zjadanie dziennie 4-5 posiłków jest znacznie zdrowsze dla organizmu niż dwóch wielkich. Łatwiej strawić kilka drobnych porcji, a przy tym jest mniejsze ryzyko wystąpienia tzw. wilczego głodu. Stosowanie regularnych posiłków działa łagodząco na poranne nudności, które często występują w pierwszym trymestrze ciąży.
odpowiednia kaloryczność
Wraz z rozwojem ciąży wartość energetyczna posiłków powinna być odpowiednio dostosowana. Prawidłowy przyrost masy ciała jest niezwykle ważny. Według specjalistów, w trakcie ciąży waga powinna wzrosnąć o około 10-13 kilogramów, z czego największy przyrost można zauważyć po 20 tygodniu. Te wartości odnoszą się do osoby, która wcześniej miała prawidłową masę ciała. W przypadku ciężarnych z niedowagą lub nadwagą ilość kilogramów będzie się zmieniać.
nawadnianie
W trakcie ciąży wzrasta objętość krwi oraz masa narządów w ciele kobiety. Specjaliści rekomendują, aby w stanie błogosławionym pić minimum 2-3 litrów płynów dziennie. Najlepiej pragnienie zaspokajać wodą niegazowaną. Dzięki temu zadbasz o prawidłowy przebieg ciąży i rozwój dziecka.
różnorodność
Dieta dla ciężarnej powinna być urozmaicona i bogata w witaminy. Warto zadbać o ciekawy jadłospis, pełen białka, zdrowych tłuszczów oraz warzyw i owoców.
produkty spożywcze wysokiej jakości
Zawsze warto wybierać posiłki wykonane ze świeżych składników, w ciąży ma to istotne znaczenie. Użycie dobrych produktów spożywczych w gotowaniu zapewni przyszłej mamie odpowiednie odżywienie.Stosując się do tych kilku zasad, możesz wspomóc rozwój swojego dziecka oraz swój organizm.
Jakie produkty warto jeść w ciąży?
Spodziewając się dziecka, należy w naturalny sposób dostarczać organizmowi wszystkich ważnych składników. Warto wdrożyć do swojej diety:
pełnoziarniste produkty – węglowodany złożone są zdrowym źródłem energii dla przyszłych mam, zapewniają uczucie sytości na dłużej i są bogate w cenne składniki odżywcze, takie jak: kwas foliowy, witaminy z grupy B, a także magnez, selen, cynk i żelazo,
białko – warto wybierać chude mięso, ryby, jajka, nasiona roślin strączkowych, te produkty są ważne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu,
tłuszcze – są pełne wartościowych składników odżywczych, znajdziesz je w tłustych rybach oraz olejach roślinnych, np. lnianym czy rzepakowym.
Pamiętaj, aby w ciążowej diecie zawrzeć również dużo świeżych owoców i warzyw. Dietetycy polecają także spożywanie nabiału, który jest bogatym źródłem wapnia.
Z czego zrezygnować w ciąży?
Jadłospis osoby ciężarnej cieszy się bogactwem składników, ale są produkty, które nie powinny się w nim znaleźć:
alkohol
W ciąży absolutnie nie jest dopuszczalne spożywanie nawet małych ilości alkoholu. Grozi to poronieniem, przedwczesnym porodem oraz wadami rozwojowymi.
mocna kawa
Choć wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez małej czarnej, warto wybrać zdrowsze alternatywy. Jeśli już decydujesz się na kawę, to pamiętaj, by pić maksymalnie dwie filiżanki słabego naparu najlepiej z mlekiem.
surowe mięso, ryby i jajka
Niezalecane podczas ciąży jest jedzenie sushi, tatara czy kogla-mogla. Surowe mięso i ryby mogą spowodować listeriozę i toksoplazmozę, a spożywanie surowego jajka grozi zatruciem salmonellą. Nie warto ryzykować w czasie ciąży.
sery pleśniowe
Niestety, ale te przysmaki mogą powodować listeriozę, której rezultatem może być poronienie, wczesny poród oraz inne schorzenia.W ciąży unikaj surowego mięsa, ryb, mleka niepasteryzowanego oraz produktów z niego, owoców morza, a także długodojrzewających wędlin.
Dieta pudełkowa w ciąży – korzyści
Wybór cateringu dietetycznego w ciąży ma wiele korzyści. Przede wszystkim nasz dietetyk pomoże Ci dopasować kaloryczność do trymestru, w którym jesteś. Ponadto nie musisz się obawiać o zjedzenie przez przypadek jednego z niedozwolonych składników, gdyż nasza dieta pudełkowa dla mam ich nie zawiera. To także wygodny sposób, aby jeść regularnie 4-5 posiłków dziennie, nawet gdy nie masz siły na przygotowanie ich. Catering dietetyczny dla przyszłych mam to doskonałe rozwiązanie dla wielu osób.
Korzystanie z witryny healthy-day.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies, które mogą być już zapisane w folderze przeglądarki na dysku użytkownika. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.