Dieta w chorobie Hashimoto, co jeść a czego unikać?

21-03-2022
Diety
Odpowiedni sposób żywienia jest ogromnym wsparciem w trakcie choroby i rekonwalescencji. Odżywione ciało ma więcej energii, aby zwalczyć infekcje i odbudować odporność. Jadłospis jest bardzo ważny także przy chorobach autoimmunologicznych tarczycy. Dobrze zbilansowane posiłki pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz działają korzystnie przy obniżaniu poziomu przeciwciał tarczycowych. Dowiedz się, jaka dieta powinna być zastosowana przy Hashimoto.

Dieta Hashimoto – dlaczego jest tak ważna?

Przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy o podłożu autoimmunologicznym, czyli Hashimoto znacząco obniża komfort życia. Do charakterystycznych objawów tej choroby można zaliczyć:
  • wzrost wagi,
  • zaburzenia cyklu miesiączkowego,
  • problemy z układem trawiennym,
  • pogorszenie stanu skóry oraz paznokci,
  • obniżone ciśnienie,
  • chroniczne zmęczenie,
  • pogorszenie samopoczucia.
Diagnoza Hashimoto może być szokująca, ale szacuje się, że na choroby tarczycy cierpi około 20% Polaków. Zastosowanie odpowiedniego żywienia wspomaga proces leczenia i normuje wskaźniki dotyczące przeciwciał, cholesterolu i trójglicerydów. Kolejnym ważnym czynnikiem jest unormowanie masy ciała. Osoby chore na Hashimoto nie schudną na dietach restrykcyjnych. Aby skutecznie zredukować wagę, należy stosować się do jadłospisu dokładnie zoptymalizowanego pod tę dolegliwość.

Hashimoto dieta – co można jeść?

Podczas chorób tarczycy należy dokładnie przestrzegać zaleceń lekarza oraz dietetyka. Wśród produktów, które są wsparciem podczas Hashimoto, można wymienić:
  • chude białko – mięso, fasola, ryby, jajka,
  • tłuszcze – olej lniany, siemię lniane czy orzechy,
  • owoce – pomarańcze, brzoskwinie, jabłka czy owoce jagodowe,
  • warzywa – marchew, dynia, buraki,
  • węglowodany złożone – preferowane są produkty pełnoziarniste o niskim indeksie glikemicznym.
Żywienie podczas Hashimoto powinno zawierać również cenne elementy, takie jak selen, błonnik, żelazo czy cynk, które pomogą usprawnić pracę organizmu. Warto pamiętać także o witaminach, zwłaszcza tych z grupy D, które można znaleźć w tłustych rybach i tranie. Niezwykle ważne jest także regularne jedzenie niewielkich posiłków oraz wypijanie odpowiedniej ilości wody. Osoba zmagająca się z chorobą tarczycy stosując się do tych zasad, łatwiej ureguluje masę ciała.

Dieta Hashimoto – czego nie jeść?

Dieta dla osób z chorą tarczycą ma wiele wykluczeń. Człowiek cierpiący na Hashimoto powinien unikać jedzenia:
  • warzyw kapustnych, psiankowych i strączkowych – substancje zawarte w nich obniżają aktywność tarczycy i prowadzą do jej przerostu,
  • produktów z białej mąki – ma wysoki indeks glikemiczny, który nie jest korzystny dla osób z chorą tarczycą,
  • nasyconych kwasów tłuszczowych – czyli np. tłustego mięsa, produkty tego typu mogą działać zapalnie, a do tego sprzyjają przyrostowi wagi,
  • cukrów – ciasteczka, batoniki i inne słodycze wpływają negatywnie na organizm oraz są bardzo kaloryczne.
Warto również wyeliminować z diety Hashimoto: alkohol, słodkie napoje oraz wysoko przetworzone produkty spożywcze. Niewskazane są także wszelkie słone przekąski, takie jak chipsy czy chrupki. Sprzyjają otyłości, a do tego działają zapalnie. Co ciekawe, wielu dietetyków zaleca, aby jak najbardziej ograniczyć spożywanie pokarmów zawierających laktozę oraz gluten. 

Hashimoto dieta – jakie rezultaty?

Jadłospis, który składa się z chudego białka, tłuszczy wielonienasyconych, działających przeciwzapalnie oraz węglowodanów złożonych, pomoże wesprzeć walkę z dolegliwościami tarczycy. Jednym z ważnych etapów przy Hashimoto jest powrót do prawidłowej masy ciała. Przy zapaleniu tarczycy niekontrolowany wzrost wagi powoduje duży dyskomfort oraz dodatkowe obciążenie dla organizmu. Odpowiednie nawadnianie się, spożywanie mniejszej ilości kalorii za to częściej, pomoże choremu ustabilizować masę ciała. Ponadto, dobrze zbilansowana dieta wspomaga prawidłową pracę tarczycy. Warto w takiej sytuacji wesprzeć się pomocą dietetyka.

Dieta pudełkowa Hashimoto – dlaczego warto?

Przy Hashimoto warto skorzystać z profesjonalnego cateringu dietetycznego. Korzyści z takiego rozwiązania to:
  • dieta sporządzona przez dietetyka
Jadłospis przy Hashimoto ma wiele restrykcyjnych wykluczeń i należy go przestrzegać codziennie. Ponadto musi mieć odpowiednie proporcje składników odżywczych i witamin. Znacznie lepiej, gdy specjalista ułoży dietę dla Ciebie. W przypadku ostrych etapów choroby pomoże Ci wyeliminować składniki, które mogą wywoływać stany zapalne.
  • wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych
Przygotowując samodzielnie posiłki, chory na Hashimoto może być narażony na różne pokusy. Wcześniej, zanim choroba została zdiagnozowana, mógł jeść wszystko. Zakupy w sklepie również mogą być wyzwaniem. Zdecydowanie się na catering dietetyczny ułatwia wprowadzenie na stałe zdrowych nawyków żywieniowych.
  • pyszne i różnorodne dania
Przy diecie Hashimoto nadal możesz cieszyć się smakiem niezwykłych potraw. Zawodowi kucharze, zadbają, aby każdy posiłek był przyjemnym doświadczeniem. Catering dietetyczny to duże ułatwienie dla osób chorych na Hashimoto.  

© Healthy day. All right reserved.