Dieta hashimoto – co oznacza i na czym polega?

30-12-2021
Diety
Kiedy zaczyna szwankować tarczyca, odczuwa to cały organizm. Pojawiają się wtedy problemy ze zdrowiem, z utrzymaniem prawidłowej wagi, a niekiedy zaczyna dokuczać złe samopoczucie. Jedną z chorób, która zaburza pracę tego gruczołu, jest Hashimoto. Ci, u których zdiagnozowano tą przypadłość, muszą poddać się leczeniu, ale też szczególnie zatroszczyć się o swoją dietę. Co należy jeść, cierpiąc na chorobę Hashimoto?

Hashimoto – co to takiego?

Mimo że z Hashimoto zmaga się coraz więcej osób, dokładne przyczyny wystąpienia tej choroby nie są znane. Jest to choroba autoimmunologiczna – oznacza to, że organizm sam produkuje przeciwciała zaburzające pracę tarczycy i powodujące toczący się w niej stan zapalny. Gruczoł ten nie może pracować wtedy w pełni swoich możliwości, dlatego diagnozowana jest jego niedoczynność.  Na skutek tego chorzy odczuwają uporczywe objawy, do których należą m.in.
  • spadek samopoczucia – osoby, u których zdiagnozowano Hashimoto, skarżą się na senność, brak energii, złe samopoczucie
  • sucha i blada skóra
  • wypadanie włosów i pogorszenie się kondycji paznokci
  • problemy z perystaltyką jelit
  • niewyjaśniony przyrost masy ciała
Objawy te zwykle pojawiają się stopniowo, a choroba przez wiele lat pozostaje nierozpoznana.  Najczęściej wskazuje się, że za schorzenie to są odpowiedzialne wahania poziomu estrogenów, infekcje czy przyjmowanie niektórych leków. Natomiast leczenie Hashimoto polega na wdrożeniu farmakoterapii oraz stosowaniu dość restrykcyjnej diety.

Odżywianie a Hashimoto

Osoby cierpiące na zaburzenia pracy tarczycy mają często problemy z utrzymaniem wagi. Jednocześnie ci, u których zdiagnozowano Hashimoto mają szczególne potrzeby żywieniowe – ich dieta musi być zdrowa, odpowiednio zbilansowana, a zarazem trzeba z niej wykluczyć niektóre składniki odżywcze. Chorując na Hashimoto, należy:
  • zredukować liczbę spożywanych kalorii – jest to związane z tym, że zaburzenia tarczycy, a zwłaszcza jej niedoczynności sprzyjają problemom z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. U niektórych osób może pojawić się też otyłość 
  • jeść regularnie – chorym zaleca się spożywanie 5 mniejszych posiłków w regularnych odstępach czasu. Dzięki temu można utrzymać przemianę materii na prawidłowym poziomie, co zapobiega pojawianiu się zbędnych kilogramów
  • ostatni posiłek spożywać 2-3 h przed snem
  • wykluczyć z diety gluten – Hashimoto często towarzyszy nietolerancja glutenu. Ponadto to roślinne białko niekiedy powoduje lub zaognia toczące się w organizmie stany zapalne, a jak wiadomo ta choroba autoimmunologiczna objawia się między innymi zapaleniem tarczycy
  • zrezygnować ze spożycia laktozy – osoby cierpiące na Hashimoto nierzadko nie tolerują również dwucukru mlecznego.

Dieta Hashimoto – jak powinna zostać skomponowana?

Jadłospis opracowany dla osoby, której dolega Hashimoto, powinien pomóc jej utrzymać prawidłową masę ciała, ale też wspomóc tarczycę i złagodzić objawy choroby. Dlatego musi znajdować się w nim:
  • białko, którego źródłem powinno być chude, dobrej jakości mięso – drób, mięso z królika lub wołowina – zaleca się, aby w codziennej diecie stanowiło ono 15-25% spożytych kalorii. W białku znajdują się cenne aminokwasy, a zwłaszcza tyroksyna, która ma wpływ na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto odpowiada ona za syntezę dopaminy i adrenaliny – zbyt niskie stężenie tych hormonów we krwi może powodować zły nastrój, który często towarzyszy Hashimoto
  • węglowodany pochodzące z produktów o niskim indeksie glikemicznym i zawierających sporo błonnika – kryteria te spełnia np. ryż brązowy. Spożycie węglowodanów powinno pokrywać 50% dziennego zapotrzebowania energetycznego
  • tłuszcze – warto sięgać zwłaszcza po wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które łagodzą stany zapalne. Zaleca się, aby stanowiły one 25-30% dziennego zapotrzebowania na kalorie.

Czego unikać, cierpiąc na tę chorobę tarczycy?

Eliminacja glutenu i laktozy to nie wszystko. Lecząc Hashimoto, należy zrezygnować również z:
  • warzyw kapustnych – do których zalicza się m.in. brukselkę, kalafior, brokuły, kalarepę, jarmuż – znajdują się w nich goitrogeny, czyli związki antyodżywcze. Zaburzają one wchłanianie jodu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy
  • warzyw psiankowatych (pomidorów, bakłażanów) i strączkowych
  • zielonej herbaty – jest ona źródłem flawonoidów, które także ograniczają przyswajanie jodu 
  • słodyczy, słodkich napojów, żywności wysoko przetworzonej, tłuszczów trans.

Dieta Hashimoto – catering, który można jeść ze smakiem i na zdrowie

Eliminacja z jadłospisu ulubionych produktów oraz glutenu i laktozy może przerażać – dlatego alternatywą dla osób cierpiących na choroby tarczycy jest catering dietetyczny. Hashimoto wymaga stosowania leczenia zaplanowanego przez lekarza, ale właściwa dieta przysłuży się zdrowiu i na pewno nie zaostrzy objawów choroby.  Catering Hashimoto jest opracowany tak, aby sprzyjać ustabilizowaniu i normalizacja masy ciała, a jednocześnie pomaga oczyścić organizm z toksyn. W jadłospisie tym nie ma ani warzyw kapustnych, ani strączkowych, ani psiankowatych, a oprócz tego wyeliminowano z niego gluten i laktozę. Mimo tego dieta Hashimoto to dowód na to, że dbając o zdrowie, można cieszyć się całą paletą wyjątkowych smaków – danie te są tak przygotowywane, aby ich jedzenie było przyjemnością dla podniebienia.  

© Healthy day. All right reserved.